Del 29: Navneendring etter bryllupet: Hva du må vite
Har dere nettopp blitt herr og fru, herr og herr, eller fru og fru? Gratulerer så mye 😊 Da er det nå kanskje tid for å endelig avgjøre om du eller dere ønsker å endre navn. Navneendring etter et bryllup er en gammel tradisjon, men heldigvis er det ingen nødvendighet – valget er helt opp til dere! Så, la oss ta en titt på hva dere kan gjøre og hvordan dere gjør det.
Valg av nytt etternavn
Dere har mange alternativer når det kommer til hvilket etternavn dere vil velge:
- Ta den andres etternavn som deres eget.
- Kombiner deres nåværende etternavn til et nytt dobbeltnavn.
- Skap noe helt nytt og unikt som representerer deres felles liv.
Ønsker dere å beholde forskjellige etternavn? Det er helt normalt og fullt mulig. Valget er kun deres!
Søknadsprosess for å endre navn
For å endre navn, må dere sende inn en søknad til Skatteetaten. Dette gjøres enkelt via Altinns nettsider. Eller søk etter skjema «Endring av navn» (RF-1453) på Skatteetaten.no
Skjemaet er tilgjengelig både digitalt og på papir. Husk at dersom det er snakk om et beskyttet etternavn, kan det kreve litt ekstra papirarbeid. Et skjema lastes ned, fylles ut og sendes til lokalt skattekontor, eller det kan leveres elektronisk med noen få klikk.
Behandlingstid på navneendring
Navneendringer kan skje raskt hvis søknaden går gjennom automatisk behandling. Skulle det være behov for manuell behandling, kan det ta opptil fire uker. Dere vil få beskjed gjennom Altinn så snart navneendringen er fullført.
Ønsker dere to etternavn?
Dersom dere ønsker å ha to etternavn i forbindelse med bryllupet, kan disse enten kombineres med en bindestrek eller etableres som mellomnavn. Husk at hvis dere kombinerer med bindestrek, må de alltid brukes sammen. Hvis dere velger mellomnavn, gir det dere mer fleksibilitet til å bruke dem hver for seg.
Beskyttede navn
Skulle dere velge et etternavn som færre enn 200 personer i Norge har, vil dette regnes som et beskyttet etternavn. Da må dere ha tillatelse fra de som bærer navnet. Ektefeller har imidlertid en unntaksregel som tillater bruk av hverandres navn.
Navneendring for barn
Dersom dere har barn under 16 år, må dere søke om navneendring for dem også. Barn over 12 år må samtykke til navneendringen selv. Dette sikrer at også de får en stemme i prosessen.
Når navneendringen er i boks
Når navneendringen er godkjent, er det flere dokumenter som må oppdateres:
- Søk om nytt pass
- Endre førerkort
- Oppdater informasjon hos banken og forsikringsselskapet
- Informer posten for adressering
- Arbeidsgiver
- Studieregistreringer, hvis aktuelt
- Kontoer for online shopping – men kanskje vent litt med å oppdatere profilen på favoritt-nettbutikkene? 📦
Navneendring og bryllupsreise
Planlegger dere bryllupsreise? Da er det viktig å huske på at pass og billetter må være i det nye navnet. Har dere allerede bestilt billetter? Vær klar over at endringer kan medføre kostnader, så vurder om det er lurt å vente med navneendringen til dere er tilbake fra reisen. Noen flyselskap kan ha restriksjoner og gebyrer for navneendringer.
Konklusjon
Navneendring kan virke overveldende, men ved å følge disse trinnene er dere godt forberedt. Beslutningen om å endre navn er personlig og bør reflektere deres nye liv sammen. Utforske mulighetene, fullfør det nødvendige papirarbeidet, og gled dere til å bære deres nye identitet med stolthet. God start på det nye kapitlet! 🎉🖊️