Bryllupsseremonien: Hvordan blir man gift i Norge
I Norge finnes det flere måter å gjennomføre en bryllupsseremoni på, og det er ganske fleksibelt når det gjelder valg av sted for seremonien. La meg forklare de viktigste alternativene og kravene som kommer med dem:
1. Kirkelig Vielse
Dersom dere ønsker en kirkelig vielse, vil det vanligvis foregå i en kirke. Den norske kirke er det mest vanlige stedet for kirkelige vielser, men det finnes også andre kristne trossamfunn i Norge som har vigselsrett. For å gjennomføre en kirkelig vielse kreves det:
- At minst én av partene er medlem av Den norske kirke eller et annet trossamfunn som har vigselsrett.
- Utfylling av nødvendige papirer som prøvingsattest, som bekrefter at alle lovkrav er oppfylt. Denne attesten får man fra Skatteetaten.
- Forberedende samtaler med presten som skal utføre vielsen.
2. Borgerlig Vielse
En borgerlig vielse kan utføres av en dommer, en byfogd eller andre autoriserte personer fra kommunen. Borgerlige vielser gir større fleksibilitet når det gjelder hvor vielsen kan foregå. Her er noen detaljer og krav:
Lokale Alternativer og Fleksibilitet:
- Tradisjonelt sett foregår borgerlige vielser i tinghuset, rådhuset, eller andre offentlige bygninger.
- Mange kommuner tilbyr også å utføre vielser utendørs eller på andre spesifikke steder hvis ønskelig. Dette kan inkludere steder i naturen som strender, skogområder, eller private eiendommer.
Forberedelser:
- Utfylling av prøvingsattest fra Skatteetaten som viser at dere oppfyller de juridiske kravene for å inngå ekteskap. Denne attesten er gyldig i fire måneder fra utstedelsesdatoen.
- Kontakt med kommunen for å ordne tid og sted for seremonien. Dersom dere ønsker at vielsen skal foregå på et uvanlig sted, anbefales det å få dette godkjent og ordnet i god tid.
- Hvis seremonien skal foregå utendørs, bør det også tas hensyn til logistiske aspekter som værforhold, tilgjengelighet, og eventuelle tillatelser som kan være nødvendige (for eksempel hvis området er underlagt spesielle regler).
3. Humanistisk eller Annen Ikke-religiøs Vielse
Human-Etisk Forbund i Norge tilbyr også vielser, som kan tilpasses etter parets ønsker, inkludert valg av sted.
- Vielsen kan foregå nesten hvor som helst, inkludert utendørs steder som strender, skoger, eller private hager.
- Prøvingsattest fra Skatteetaten er nødvendig.
- Ta direkte kontakt med Human-Etisk Forbund for videre opplysninger og bestilling av seremoni.
Samme krav for alle typer vielser:
Uansett hvilken type vielse man velger, er det noen grunnleggende juridiske krav det er viktig å huske på:
- Begge parter må være over 18 år.
- Ingen av partene kan være gift fra før (eksisterende ekteskap må være formelt avsluttet).
- Man må ha en gyldig prøvingsattest fra Skatteetaten, som sikrer at alle juridiske aspekter er tilfredsstilt før ekteskapet kan inngås.
- To vitner må være til stede under seremonien.
Skreddersy Seremonien:
Mange par velger å lage en personlig og unik seremoni som reflekterer deres forhold og verdier. Dette kan inkludere å skrive egne løfter, inkludere kulturelle eller familietradisjoner, og velge en spesiell dato eller et sted som har betydning for dem.
Oppsummering:
- Norges fleksible regler for bryllupsseremonier gjør det mulig å gifte seg i kirken, gjennom en borgerlig vielse, eller på andre måter som passer parets ønsker.
- Hvis man planlegger en utendørs eller uformell vielse, er det viktig å sørge for godkjenning og klar kommunikasjon med de ansvarlige myndighetene eller organisasjonene.
For best mulig planlegging, anbefales det å ta kontakt med de relevante myndighetene eller instansene i god tid før bryllupet. Slik kan dere sikre at alt går så smidig som mulig på den store dagen.
Helt til sist ønsker vi å ta med noen punkter som noen kanskje lurer på:
Homofil og heterofil
Kjønn spiller ingen rolle for retten til å bli juridisk gift i Norge, men ikke alle trossamfunn tilbyr seremonier for likekjønnede par. Den norske kirka har laget en kjønnsnøytral liturgi og mange prester ønsker å vie homofile. Hvis presten i den kirka dere ønsker å gifte dere i sier nei, kan dere få inn en annen prest.
Menneskerettighet å gifte seg
I følge menneskerettighetenes artikkel 16 står det at:
- voksne rett til å gifte seg uten begrensninger på grunn av rase, nasjonalitet eller religion
- de som er gift skal ha like rettigheter både før, under og etter ekteskapet hvis de skilles
- ekteskap må bare inngås med fritt og fullt samtykke
Ugyldige ekteskap og straff
- Det kalles proformaekteskap hvis hovedgrunnen til at du gifter deg er å hjelpe en som ønsker å bo Norge. Proformaekteskap er straffbart for begge.
- Du kan få ekteskapet ugyldiggjort hvis det var tvang involvert.
- Å tvinge noen til å gifte seg kan straffes med seks års fengsel.
- Å være gift/partner med mer enn én person kalles bigami. Bigami kan straffes med bot eller fengsel i ett år, og det nyeste ekteskapet blir oppløst. Den som medvirker til bigami kan også straffes.
- Du kan straffes for bigami hvis du inngår nytt ekteskap i utlandet.
- Den som gifter seg med noen under 16 år, kan straffes med fengsel inntil tre år.